jutters weetjeweetje

Op het strand vindt je veel kleine plastic korrels. Bij het Nollestrand valt het helemaal goed op. Henk is gaan googelen voor meer info. Een aanvulling van Ronald erachter. Bedankt voor de aktie mannen!!  kijk ook onderaan het blog!
Bron: Wikipedia.

image002
Granulaat is materiaal in korrelvorm, of in de vorm van korrelig poeder.
Kunststofgranulaat wordt gebruikt als grondstof voor spuitgietmachines en extrusie. Het granulaat wordt, bij kunststoffen, door verwarming gesmolten en onder grote druk in de gewenste vorm gespoten of geperst. Kunststofgranulaat kan uit verschillende grondstoffen bestaan; al naar samenstelling hebben die hun eigen namen en afkortingen. Deze granulaten bestaan tot ca. 70% uit hergebruikt afval van de kunststofverwerkende industrie. Ze vinden hun oorsprong in de noodzaak tot hergebruik. Bij aluminium en magnesium wordt in verschillende extrusieprocessen granulaat gebruikt. Bij conformextrusie voert men granulaat in de machine in, waarbij dit door een steeds nauwer wordende spleet zoveel wrijving krijgt, dat de temperatuur voldoende oploopt om het materiaal door een matrijs te persen. Magnesium wordt via “Thixomoulding” waarbij eveneens granulaat wordt gebruikt in vorm gebracht. Voordelen hierbij zijn onder andere dat er geen slink optreedt, omdat er geen vloeibare fase bestaat. Op deze manier kan men z.g. “nett shape”-producten maken voor een mobiele telefoon behuizing of een frame van een laptop.
Granulaten worden ook gebruikt in de bouw, als bestanddeel van onder andere mortel. Zie toeslagmateriaal. Granulaat wordt ten slotte gebruikt voor het reinigen van de turbo van(scheeps)motoren. De turbineblower wordt na verloop van tijd vuil door afzetting van zwavels, zuren en andere stoffen die zich in uitlaatgassen van de motor bevinden. Door granulaat toe te voegen aan de uilaatgassen (granulaatkorrels worden in een cilinder gegoten en onder druk gezet door middel van gecomprimeerde lucht). Hierna worden de korrels “afgeschoten” de turbinezijde in. Door de granulaatkorrels wordt het vuil wat zich op het schoepenwiel bevindt eraf geslagen. Dit “droog wassen” van de turbo gebeurt elke 24 uur. Droog wassen kan ook door middel van onder andere cacao-schillen. We spreken van “nat wassen” wanneer er gedestilleerd water wordt toegevoegd aan de uitlaatgassen. Door expansie van het water slaan de vuildeeltjes van het schoepenwiel. Dit kan tevens gedaan worden aan de inlaatzijde, de blowerzijde.
Aanvulling van Ronald:

Bij nadere bestudering van het granulaat vanmorgen, samen met Peter Kopmels (ex-hoofd scheepswerktuigkundige grote handelsvaart met 40 jaar ervaring) zijn we tot de conclusie gekomen dat het op het Nollestrand ligt géén granulaat is dat gebruikt wordt voor de reiniging van turbo’s van scheepsmotoren. Daar heb je granulaat voor nodig dat tegen hoge temperaturen kan omdat de turbo’s bij 80% van het volle vermogen van de hoofdmotoren ingezet wordt.

Het granulaat dat er ligt is waarschijnlijk wel granulaat dat gebruikt wordt voor spuitgieten http://nl.wikipedia.org/wiki/Spuitgieten. Dit spul wordt in containers vervoerd of in bulk, en je kunt je voortstellen dat bij “lekkage” aan boord het spulletje oveeboord gaat bij het schoonmaken van dekken of in bilges terecht komt en overboord gepompt wordt. Het granulaat op strand heeft een lager smelpunt dan het granulaat dat je bij het schoonmaken van de turbo’s gebruikt. Bovendien is de vorm anders.

 

En…omdat ik het niet meer helemaal begreep dan hier de simpele uitleg:

Tis gemakkelijk: wat op het strand ligt is waarschijnlijk een basisproduct, (kunststofgranulaat) en wordt gebruikt als grondstof voor spuitgietmachines en extrusie.
Ze maken hiermee bijvoorbeeld kunststof gieters van of witte plastic tuinstoelen.

We dachten even dat het gebruikt werd voor het schoonmaken van turbo’s van scheepsmotoren, maar die korrels moeten tegen een hoge temperatuur kunnen en dat kunnen de granulaatjes niet die op het strand liggen.
Het is puur kunststof dus en afgrijselijk klein: kunnen zo door vissen naar binnen gewerkt worden en kunstof korrels zijn niet goed voor de gezondheid om het zachtjes uittedrukken.

Dank je Ronald.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s